Indie od kuchni - warsztaty kulinarne
21kwi18:0021:00Indie od kuchni - warsztaty kulinarne
Dzień i godzina
21 kwiecień 2021 18:00 - 21:00(GMT+01:00)
Lokalizacja
CookUp Studio Kulinarne
Hoża 51, Warszawa
Szczegóły wydarzenia
Jedna z najstarszych, a zarazem najbardziej ciekawych kuchni świata. Nierozerwalnie związana z kulturą i religią Półwyspu Indyjskiego. Swoją międzynarodową sławę zawdzięcza Brytyjczykom, którzy pachnące kardamonem, kuminem i szafranem
Szczegóły wydarzenia
Jedna z najstarszych, a zarazem najbardziej ciekawych kuchni świata. Nierozerwalnie związana z kulturą i religią Półwyspu Indyjskiego. Swoją międzynarodową sławę zawdzięcza Brytyjczykom, którzy pachnące kardamonem, kuminem i szafranem dania wprowadzili na salony. Barwna, egzotyczna, pachnąca mnóstwem przypraw i ziół. Czerpiąca z bogactwa lokalnych i sezonowych produktów. Zapraszamy Was na orientalny wieczór z kuchnią indyjską. Zajęcia poprowadzą: Marek Kropielnicki, pochodzący z Wielkiej Brytanii kucharz, który w przeszłości pracował jako Sous Chef restauracji Senses (1 gwiazdka Michelin) oraz Sameer Motwani, właściciel i szef kuchni kultowej indyjskiej restauracji Rani.
Niezależnie od zamieszkanego regionu, wyznawanej religii czy statusu społecznego gotowanie i jedzenie to w Indiach jeden z najważniejszych, codziennych rytuałów. Na warsztatach poznacie indyjskie tradycje kulinarne: zasady komponowania dań, popularne produkty, przyprawy i zioła. Prowadzący opowie Wam także o kuchni indyjskiej z perspektywy kucharza wychowanego i wykształconego w Wielkiej Brytanii. Dowiecie się też, gdzie w Polsce kupować produkty do gotowania indyjskich potraw oraz na co zwracać uwagę kupując. Na zajęciach, pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie prawdziwą indyjską kolację składającą się z 4 dań.
W programie:
- Jhinga Aur Dhaniya Shorba, zupa krewetkowa z kolendrą i pieczonymi papadami
- Ziemniaczano-cebulowa pakora z chutneyem miętowo-kolendrowym
- Chicken Tikka Masala, czyli tradycyjny marynowany kurczak tikka w gęstym sosie pomidorowym
- Shahi Tukda, czyli indyjski pudding chlebowy z mlekiem skondensowanym, orzechami i szafranem
Spotkanie zakończy się degustacją samodzielnie przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, ziołowy napar.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów.