Strona głównaKuchniaIndyjskie lody kulfi - prosty przepis na orientalny przysmak

Indyjskie lody kulfi – prosty przepis na orientalny przysmak

Czas czytania: 5 min

Więcej niż tylko „lody indyjskie”

Kulfi to królewski mrożony deser prosto z Indii, uwodzący od wieków swoją kremową konsystencją i bogactwem smaków. Dzięki kombinacji mleka, kardamonu i szafranu dostarcza wyjątkowych doznań dla kubków smakowych. Często nazywany jest indyjskimi lodami, jednak ta nazwa nie oddaje w pełni jego charakteru.

Jest bardziej kremowy, gęstszy i mniej napowietrzony niż typowe europejskie lody. Nic więc dziwnego, że podczas upalnego lata w Indiach, uliczne wozy z kulfi można spotkać niemal na każdym rogu. 

Zapraszam Was do świata indyjskich słodkości, gdzie nie tylko poznacie jego historię, ale dowiecie się też, jak samodzielnie przygotować ten rarytas.

Mleko, kardamon i szafran – poznaj niebiańskie połączenie smaków

Tradycyjne składniki kulfi można wymienić na palcach jednej ręki: mleko, cukier, kardamon i szafran. Z dodatków można użyć kruszone pistacje, migdały lub nerkowce, a w niektórych wariantach używa się również wody różanej. Mleko najlepiej jeśli jest pełnotłuste, co zapewni nam gęstą i aksamitną konsystencję. Gdy zależy nam na czasie, zastępuje się je mlekiem skondensowanym i mlekiem w proszku.

Zamiast białego cukru najlepiej użyć brązowego. Można też zastosować jaggery, czyli tradycyjny, nierafinowany cukier trzcinowy (w Indiach sprzedawany w ciemnych, dużych kostkach).

Kuchenne tajemnice królewskiego deseru

Ta główna tajemnica, to właśnie wspomniany czas. Przygotowanie kulfi według tradycyjnej metody zajmuje wiele godzin, jest to więc kwestia cierpliwości i umiejętnego połączenia składników. 

Pierwszym krokiem jest powolne gotowanie i redukowanie mleka, cały czas mieszając, aż stanie się wyjątkowo gęste i bogate w smaku. Tu tkwi cały sekret kremowej konsystencji deseru. Proces ten może trwać kilka godzin, ale jest wymagany, by osiągnąć zamierzony efekt.

Do zagęszczonego mleka w kluczowym momencie dodaje się cukier oraz kardamon i szafran. Kardamon wprowadza orientalny posmak, natomiast szafran oprócz wzbogacenia smaku, nadaje też pięknego, złocistego odcienia. Ważne jest, aby szafran był wcześniej namoczony w niewielkiej ilości ciepłej wody.

Gdy mleko osiągnie swoją końcową postać, dodawane są posiekane pistacje, inne orzechy oraz owoce w zależności od upodobań. 

Po ostudzeniu mieszanka jest przelewana do naczyń lub foremek i mrożona. Najlepiej użyć stożkowych kształtów nadających kulfi charakterystyczny wygląd, ale nie jest to konieczne.

Ostatnim krokiem jest umieszczenie całości w zamrażarce i cierpliwe czekanie, aż deser zgęstnieje i królewskie lody prosto z Indii będą gotowe do zjedzenia. Jeśli chcesz dodatkowo podkreślić wyjątkowy smak, możesz polać je syropem różanym lub podać z kawałkami świeżych owoców.

Przepisy na domowe lody w stylu kulfi

Dla Waszej wygody przygotowałam dwa sprawdzone przepisy. Bez obaw, nie będziecie musieli stać nad garnkiem z mlekiem przez kilka godzin i cały czas mieszać. Pierwszy przepis, z użyciem mleka pełnotłustego jest z dodatkiem mąki ryżowej, by właśnie skrócić trochę cały proces. Drugi dla jeszcze bardziej zabieganych jest z mlekiem skondensowanym – to już prawie wersja instant bez konieczności gotowania mleka.

Jak sami zauważycie, te receptury w przeciwieństwie do zwykłych lodów, nie zawierają ani jajek, ani śmietany. Jeśli zaś chodzi o kaloryczność, to jest ona porównywalna z normalnymi lodami (około 200 kalorii na 100 gram), są to więc wysokokaloryczne przysmaki. Dlatego też nie przesadzajcie za bardzo z ilością porcji na osobę.

Tradycyjny przepis na kulfi

Porcja na 6 osób, czas przygotowania około 75 minut (czas mrożenia nie jest wliczony).

Składniki:

  • 1 litr pełnotłustego mleka
  • 100g cukru (w zależności od preferencji słodkości)
  • 1 łyżka mąki ryżowej (lub mąki kukurydzianej)
  • szczypta szafranu (kilkanaście nitek)
  • pół lub cała łyżeczka sproszkowanego kardamonu (kocham ten aromat, więc daję całą)
  • 2 łyżki pistacji
  • 2 łyżki orzechów (np. migdałów, nerkowców)

Kroki przygotowania:

  1. W głębokim i szerokim garnku rozpocznij gotowanie mleka na średnim ogniu. Często mieszaj, aby mleko nie przywierało do dna. Dzięki szerszej powierzchni dna garnka, mleko szybciej odparuje.
  2. W osobnej miseczce połącz łyżkę mąki ryżowej z 3 łyżkami zimnego mleka, staraj się uniknąć grudek.
  3. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, zmniejsz ogień na mały. Mieszaj co jakiś czas i uważaj na przywieranie mleka do dna i ścianek naczynia.
  4. W międzyczasie posiekaj lub zblenduj na bardzo małe kawałki pistacje i orzechy. Zostaw część w większych kawałkach do końcowej dekoracji.
  5. Po zredukowaniu objętości mleka do połowy, dodaj cukier i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Dolej zawartość miseczki z mąką ryżową i przemieszaj. Całość powinna zgęstnieć.
  6. Następnie dodaj zmielony kardamon oraz szafran. Dobrze wymieszaj.
  7. Po kilku minutach dodaj posiekane pistacje i orzechy oraz dokładnie wszystko wymieszaj.
  8. Gdy mleko uzyska gęstą konsystencję (około 1/3 początkowej objętości), zdejmij je z ognia i pozwól ostygnąć do temperatury pokojowej.
  9. Przelej ostudzone mleko do foremek na lody, innych niewielkich pojemników, kubeczków lub szklanek. Możesz włożyć też drewniane patyczki. Jeśli używasz kubeczków, zakryj je od góry folią aluminiową.
  10. Włóż foremki do zamrażalnika i trzymaj przez co najmniej 12 godzin lub przez całą noc.
  11. Po całkowitym zamrożeniu, wyjmij kulfi z foremek, udekoruj i podawaj od razu! Jeśli masz problem z wyjęciem deseru z foremek, możesz je włożyć na kilka sekund do ciepłej wody.

Błyskawiczny przepis na mango kulfi

Wikimedia Commons

Porcja na 4 osoby, czas przygotowania około 10 minut (czas mrożenia nie jest wliczony).

Składniki:

  • 2 szklanki mango w kawałkach lub pulpy mango
  • pół puszki mleka skondensowanego
  • 1 szklanka tłustej śmietanki
  • szczypta szafranu
  • pół lub cała łyżeczka sproszkowanego kardamonu
  • 2 łyżki posiekanych pistacji
  • 2 łyżki posiekanych orzechów (np. migdałów, nerkowców)

Kroki przygotowania:

  1. W blenderze umieść mango oraz śmietankę.
  2. Wsyp kardamon i szafran.
  3. Dodaj pół puszki mleka skondensowanego.
  4. Zblenduj razem by uzyskać gładką konsystencję.
  5. Posiekaj drobno pistacje i orzechy i wsyp do blendera zostawiając trochę do dekoracji.
  6. Przelej do foremek i umieść w zamrażalniku na 12 godzin lub całą noc.
  7. Po całkowitym zamrożeniu, wyjmij mango kulfi z foremek i udekoruj.

Skąd przywędrował ten smakołyk?

Deser ten został najpewniej sprowadzony do Indii przez mogolskich kucharzy w XVI wieku. Czerpali oni inspirację z kuchni perskiej i dostosowali ją do lokalnych realiów. Pierwsze historyczne wzmianki pochodzą z dokumentu Ain-i-Akbari, który szczegółowo opisywał życie dworu za czasów Akbara. Sama nazwa zaś pochodzi od perskiego słowa qulfe oznaczającego kubki w kształcie stożków – co wyjaśnia charakterystyczny wygląd kulfi.

Ze względu na czasochłonne przygotowanie i konieczność schładzania, był to deser zarezerwowany głównie dla wyższych warstw społecznych imperium. Dziś jest to jeden z najbardziej lubianych mrożonych smakołyków na subkontynencie, dostępny dla każdego na indyjskich ulicach i bazarach.

Kulfi w indyjskiej tradycji i kulturze

Flickr – artizone

Podczas gorących miesięcy, lód ten przynosi ulgę i orzeźwienie. Na dźwięk melodyjnego dzwoneczka, zarówno dzieci jak i dorośli, podbiegają do wózków pchanych przez kulfiwala – ulicznych sprzedawców. Gromadzą się, aby skosztować ulubionego przysmaku, ciesząc się chwilowym ukojeniem od temperatury.

Ten smakołyk jest też stałym elementem świąt i festiwali takich jak Diwali, Eid, czy Holi. Często odgrywa rolę deseru po wystawnym posiłku, równoważąc smak pikantnych potraw. W trakcie Diwali przygotowywana jest specjalna odmiana serwowana w glinianych miseczkach zwana matka kulfi.

Mango kulfi i inne wariacje

Popularność tego deseru sprawia, że pojawiają się nowe interpretacje, a szefowie kuchni i blogerzy kulinarni prześcigają się w szukaniu interesujących zestawień. Lody te są nie tylko dostępne od ulicznych sprzedawców, ale także w restauracjach, hotelach i sklepach spożywczych. 

Przykładowe wariacje przysmaku:

  • mango kulfi – pyszna odmiana z narodowym owocem Indii,
  • kulfi panna cotta – połączenie z kuchnią włoską,
  • Bailey’s kulfi – wersja z alkoholem dla dorosłych,
  • wersje fusion ze składnikami jak pistacje, czekolada i chilli, kokos, czy nawet paan.

Nie bójcie się eksperymentować z różnorodnymi składnikami, tworząc własne, unikatowe wersje tego przysmaku. Odkrywajcie nowe kombinacje i przekształcajcie je w swoje mrożone arcydzieła.

Ten indyjski, królewski deser tylko czeka, abyście odkryli jego słodkie tajemnice. Smacznego!

Jak Ci się podobało?

Kliknij w wybraną ilość gwiazdek, aby zagłosować. Pomożesz nam udoskonalać nasze treści.

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 8

Brak głosów. Oceń jako pierwsza osoba.

Carrie
Carrie
W podróży do siebie smakuje życie. Zakochana w oddechu i jego mocy. Słucha ciała i wierzy w jego mądrość. Buntowniczka z natury i spontaniczna poszukiwaczka przygód, która we wszystkim szuka równowagi. Od ponad dwóch dekad żyje zdrowo i namawia do tego innych inspirując do zmian poprzez holistyczne podejście.

Zostaw komentarz

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swoje imię

Reklama własnaspot_img

Warto przeczytać

Mogą Cię zainteresować