Strona głównaKuchniaMasala chai - przepis na indyjską herbatę z przyprawami

Masala chai – przepis na indyjską herbatę z przyprawami

Czas czytania: 2 min
Masala chai – ukochany napój Indii.

Jak zrobić prawdziwą indyjską herbatę?

Indyjska herbata z przyprawami – masala chai – jest jednym z ulubionych napojów Indusów. Pije się ją zazwyczaj rano i po południu. Trzeba ją zawsze zaserwować, gdy do domu przychodzą goście. W przeciwnym razie mogą się na nas obrazić.

Żeby posmakować takiej herbaty, nie trzeba jednak jechać w gościnę aż do Indii. Możecie ją śmiało przyrządzić samemu w domu.

Co potrzebujemy?

Podstawowe składniki do przygotowania indyjskiej herbaty to:

  • mleko,
  • woda,
  • czarna granulowana herbata,
  • cukier,
  • świeżo starty imbir,
  • przyprawy: cynamon, zielony kardamon, goździk.

Listę przypraw można dodatkowo wydłużyć o: czarny pieprz, czarny kardamon, gałkę muszkatałową, kwiat gałki muszkatołowej (błona otaczające pestkę) i koper włoski.

Przyprawy do przygotowania prawdziwej herbaty indyjskiej – masal chai.

Jak gotować, aby herbata smakowała jak w Indiach?

  1. Wlewamy mleko oraz wodę do garnka i stawiamy na mały płomień. Możemy dać dwa razy więcej mleka niż wody, ale nie jest to złota zasada. Niektórzy dają mniej wody lub nie używają jej wcale.
  2. Dodajemy czarną granulowaną herbatę i cukier. Mniej więcej jedną czubatą łyżkę herbaty na 200g napoju, a cukier według uznania.
  3. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy. Najlepiej rozbić całe kawałki przypraw w moździerzu. Można też użyć przypraw w proszku. Nie dodawajcie ich jednak zbyt dużo! Szczypta wystarczy.
  4. Aby nie zważyć mleka, po kilku minutach gotowania, dodajemy starty lub rozgnieciony imbir. Około 1cm imbiru na 200g napoju.
  5. Czekamy do zagotowania herbaty i przez kilka minut rozbijamy powstałą pianę nabierką.
  6. Przecedzamy przez sitko i podajemy.

A Wy lubicie taką aromatyczną herbatę? Dajcie nam znać w komentarzach poniżej.

Jak Ci się podobało?

Kliknij w wybraną ilość gwiazdek, aby zagłosować. Pomożesz nam udoskonalać nasze treści.

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 11

Brak głosów. Oceń jako pierwsza osoba.

Anita Domagała
Anita Domagała
Lubi poznawać Indie od kuchnii - dosłownie i w przenośni. Od 2019 r. mieszka na północy Indii w stanie Radżastan. Interesują ją indyjskie tradycje i obyczajowość.

Zostaw komentarz

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swoje imię

Reklama własnaspot_img

Warto przeczytać

Mogą Cię zainteresować

REKLAMA WŁASNAspot_img