Jak zrobić prawdziwą indyjską herbatę?
Indyjska herbata z przyprawami – masala chai – jest jednym z ulubionych napojów Indusów. Pije się ją zazwyczaj rano i po południu. Trzeba ją zawsze zaserwować, gdy do domu przychodzą goście. W przeciwnym razie mogą się na nas obrazić.
Żeby posmakować takiej herbaty, nie trzeba jednak jechać w gościnę aż do Indii. Możecie ją śmiało przyrządzić samemu w domu.
Co potrzebujemy?
Podstawowe składniki do przygotowania indyjskiej herbaty to:
- mleko,
- woda,
- czarna granulowana herbata,
- cukier,
- świeżo starty imbir,
- przyprawy: cynamon, zielony kardamon, goździk.
Listę przypraw można dodatkowo wydłużyć o: czarny pieprz, czarny kardamon, gałkę muszkatałową, kwiat gałki muszkatołowej (błona otaczające pestkę) i koper włoski.
Jak gotować, aby herbata smakowała jak w Indiach?
- Wlewamy mleko oraz wodę do garnka i stawiamy na mały płomień. Możemy dać dwa razy więcej mleka niż wody, ale nie jest to złota zasada. Niektórzy dają mniej wody lub nie używają jej wcale.
- Dodajemy czarną granulowaną herbatę i cukier. Mniej więcej jedną czubatą łyżkę herbaty na 200g napoju, a cukier według uznania.
- Następnie dodajemy wszystkie przyprawy. Najlepiej rozbić całe kawałki przypraw w moździerzu. Można też użyć przypraw w proszku. Nie dodawajcie ich jednak zbyt dużo! Szczypta wystarczy.
- Aby nie zważyć mleka, po kilku minutach gotowania, dodajemy starty lub rozgnieciony imbir. Około 1cm imbiru na 200g napoju.
- Czekamy do zagotowania herbaty i przez kilka minut rozbijamy powstałą pianę nabierką.
- Przecedzamy przez sitko i podajemy.
A Wy lubicie taką aromatyczną herbatę? Dajcie nam znać w komentarzach poniżej.